Taraxacum Nederland

Dag van de Paardenbloem


De laatste zondag van april is vanaf 2020 door het leven gegaan als de Dag van de Paardenbloem

Met gebundelde krachten lanceren Taraxacum Nederland en Stichting Herbarium Frisicum,  gezamenlijk de derde editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem. De laatste zondag van april, zal vanaf 2020 door het leven gaan als de Nationale Dag van de Paardenbloem.

 

Deze doodgewone plant die sinds vele jaren altijd als stiefkind van de Flora werd beschouwd wordt nu eindelijk volwassen. De paardenbloem die bijna overal voorkomt en met zijn penwortel vastzit in allerlei habitats. Ook in de stedelijke gebieden zit deze plant tussen de stenen en het trottoir. Kortom dus een veelzijdige en bijzondere soort met Stadse fratsen. We gaan deze veelzijdige plant landelijk onder de aandacht brengen. We roepen iedereen die dag op foto's van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvanpaardenbloem op social media

Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor en zijn de vele soorten dramatisch verdwenen en/of nooit vastgesteld. Vroeger kwamen er in de bloeiende gele weilanden meer dan 60 soorten voor maar nu sterk afgenomen tot maar enkele soorten. We moeten stoppen met dat oeverloze maaien van de bermen en weiden en geven we de paardenbloem weer alle ruimte. Ook zeer belangrijk voor de insecten en de weidevogels. De paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid af. Volledig onterecht, want het is niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde geneeskrachtige plant. Tijd, vonden de initiatiefnemers, om de paardenbloem de aandacht te geven die het verdient.

 

       Wat gaan we doen op de Dag van de Paardenbloem!

 

1. Excursies en inleidingen

Dit jaar zijn wij in Friesland in het mooie dorp Buitenpost en organiseren daar twee excursies met inleiding. We zijn te gast op M en M ( Egypte 16a, 9285 WX) en de Botanische tuin De Kruidhof (Schoolstraat 29b, 9285 NE)

Programma:

M en M

10.00  Ontvangst  

10.30  Inleiding Paardenbloem

11.00  Excursie

 

Botanische Tuin De Kruidhof

 

13.00  Ontvangst

13.30  Inleiding Paardenbloem

14.00  Excursie

2. Fotowedstrijd

Ter promotie van de   #DagvanPaardenbloem of  #InternationalDayoftheDandelion  organiseren wij een fotowedstrijd in de maand april

Het doel van de fotowedstrijd is om mensen meer bewust te maken van de diversiteit in Paardenbloemen.......en het belang van biodiversiteit in het algemeen. We waarderen het dan ook sterk als de deelnemers zouden proberen de juiste wetenschappelijke naam bij de gefotografeerde soort te vinden of in welke Sectie de soort thuis hoort. Op deze site vind je de determinatie tabellen. Detemineersleutel Secties

Aanmelding op:

dayofdandelion@gmail.com met naam van de maker, adres, postcode, woonplaats, een  foto, en vindplaats.

3. Social media

We nodigen iedereen die de paardenbloem ook belangrijk vinden en hun op waarde schatten om mee te helpen aan een paardenbloem take-over op social media op de derde Nationale Dag van de Paardenbloem. Laat de paardenbloem eens een keer aan het woord en opkomen voor de Nederlandse natuur.

Hoe? OP 24 april neem je een of meerdere foto's van de paardenbloem. Op deze pagina zie je verschillende voorbeelden. Dat mag overal; in je tuin, tussen de stenen of tussen de stoeptegels onder de lantaarnpaal of in het park en de weilanden en bermen of op een onverwachte locatie tijdens een "frisse neus" wandeling. Plaats de gemaakte foto's op instagram en/of facebook met de locatie en gebruik #dagvanpaardenbloem. Op deze manier krijgen wij volop informatie  van het voorkomen van de vele paardenbloemsoorten in Nederland en bouwen wij een digitaal paardenbloemarchief op.

 

 

4. Paardenbloemen verzamelen voor het Herbarium

Op de Dag van de Paardenbloem kun je natuurlijk ook paardenbloemen gaan verzamelen voor het Herbarium. Ook is buiten de Dag om herbariummateriaal van harte welkom.

Hoe je kan verzamelen vind je op  Herbarium 

Materiaal kun je opsturen naar het volgende adres:

Herbarium Frisicum Dennenlaan 27, 7971 AN Havelte