Taraxacum Nederland

Dag van de Paardenbloem


De laatste zondag van april zal  vanaf 2020 door het leven gaan als de Dag van de Paardenbloem

Met gebundelde krachten lanceren Taraxacum Nederland en Herbarium Frisicum,  gezamenlijk de tweede editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem. De laatste zondag van april, dit jaar op 25 april, zal vanaf 2020 door het leven gaan als de Nationale Dag van de Paardenbloem.

 

Deze doodgewone plant die sinds vele jaren altijd als stiefkind van de Flora werd beschouwd wordt nu eindelijk volwassen. De paardenbloem die bijna overal voorkomt en met zijn penwortel vastzit in allerlei habitats. Ook in de stedelijke gebieden zit deze plant tussen de stenen en het trottoir. Kortom dus een veelzijdige en bijzondere soort met Stadse fratsen. We gaan deze veelzijdige plant landelijk onder de aandacht brengen. We roepen iedereen die dag op foto's van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvanpaardenbloem2021 op social media

Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor en zijn de vele soorten dramatisch verdwenen en/of nooit vastgesteld. Vroeger kwamen er in de bloeiende gele weilanden meer dan 60 soorten voor maar nu sterk afgenomen tot maar enkele soorten. We moeten stoppen met dat oeverloze maaien van de bermen en weiden en geven we de paardenbloem weer alle ruimte. Ook zeer belangrijk voor de insecten en de weidevogels. De paardenbloem komt er qua reputatie tamelijk bekaaid af. Volledig onterecht, want het is niet alleen een veelzijdige, maar ook een gezonde geneeskrachtige plant. Tijd, vonden de initiatiefnemers, om de paardenbloem de aandacht te geven die het verdient.

 

Doe mee met de Dag van de Paardenbloem!

We nodigen iedereen die de paardenbloem ook belangrijk vinden en hun op waarde schatten om mee te helpen aan een paardenbloem take-over op social media op de allereerste Nationale Dag van de Paardenbloem. Laat de paardenbloem eens een keer aan het woord en opkomen voor de Nederlandse natuur.

Hoe? OP 26 april neem je een of meerdere foto's van de paardenbloem. Op deze pagina zie je verschillende voorbeelden. Dat mag overal; in je tuin, tussen de stenen of tussen de stoeptegels onder de lantaarnpaal of in het park en de weilanden en bermen of op een onverwachte locatie tijdens een "frisse neus" wandeling. Plaats de gemaakte foto's op instagram en/of facebook met de locatie en gebruik #dagvanpaardenbloem2021. Op deze manier krijgen wij volop informatie  van het voorkomen van de vele paardenbloemsoorten in Nederland en bouwen wij een digitaal paardenbloemarchief op.