Taraxacum Nederland

Sectie Borea Sahlin                  Noordelijke paardenbloemDe Zweedse taraxacaloog Sahlin beschreef in 1985 de Sectie Borea. De meeste soorten binnen deze sectie komen voor in Noorwegen, Zweden en het noordwesten van Rusland.

 

De Sectie Borea kent binnen Nederland tot nu toe twee soorten:  Taraxacum litorale Raunk. en Taraxacum ostenfeldii Raunk.

De sectie kenmerkt zich door het ontbreken van stuifmeel en de zeer donkergroene tot grijsgroene bladeren. De bladstelen zijn smal en donkerrood van kleur. Vaak komen violette vlekjes voor op de bladschijf. Interlobben vaak zwart gekleurd. Bovenzijde bladeren kunnen soms verspreid behaard zijn. Bloemen heldergeel en de buitenste lintbloemen kunnen gootvormig zijn met een roodachtige streep.


Met Taraxacum ostenfeldii zijn alle moeilijkheden in de paardenbloemen taxonomie pas goed mee begonnen. De bekende Taraxacaloog Carl Hansen Ostenfeld (1873- 1931) vond een paardenbloem zonder stuifmeel: dan gaan we daar mee kruisen zei Christen C.Raunkiaer (1860-1938) Uit die kruisingen met diverse andere vormen kwamen alleen maar Taraxacum ostenfeldii en dat gaf te denken en was de aanleiding om meer gefundeerd paardenbloemen als soorten te gaan beschrijven.


 

 

Determineersleutel Sectie Borea


 

 1. Omwindselblaadjes zijn aanliggend tot iets afstaand. Omwindselblaadjes zijn tot 3,5 mm breed en duidelijk gerand. Bladeren zijn donkergroen van kleur. Bladstelen zijn dieprood van kleur . Bladsteel is niet gevleugeld en de middennerf is ook sterk rood van kleur. Interlobben zijn lang met vele violette vlekjes. Zijlobben kort driehoekig spits uitstaand. Vaak niet getand.Eindlob is verlengd met haakvormige spitse zijlobjes en met enkele tandjes. Stuifmeel niet aanwezig. Stijlen zijn vuilgroen van kleur...................Taraxacum litorale Raunk.

Verspreiding: zeer zeldzame soort langs de kust; de laatste jaren alleen nog op Terschelling aangetroffen. Nog aanwezig?

         Taraxacum litorale Raunk.


             Isotype Taraxacum litorale Raunk.

1a. Omwindselblaadjes zijn sterk teruggekromd. Omwindselblaadjes zijn tot 3mm breed en smal gerand. Bladeren zijn grijsgroen en de bladstelen zijn smal en dieprood van kleur. Zijlobben hebben een bolle korte voorkant en zijn voorzien van korte driehoekige tanden.Interlobben zijn kort en smal en niet of nauwelijks getand. Stuifmeel niet aanwezig. Stijlen zijn bijna geel van kleur.....................................................Taraxacum ostenfeldii Raunk.

Verspreiding: Komt alleen frequent voor in de duinen. Elders onbekend!

              Taraxacum ostenfeldii Raunk.


                Taraxacum ostenfeldii Raunk.